SBAB Bank AB

SBAB Bank AB

SBAB Bank AB ägs av staten som erbjuder lån och möjligheter till sparande för privatpersoner, bostadsrättsföreningar och fastighetsbolag i Sverige. SBAB har två produktområden: ”Låna” som erbjuder privatpersoner bolån och privatlån samt fastighetsbolag och bostadsrättsföreningar fastighetskrediter, samt ”Spara” som erbjuder sparkonto till privatpersoner, företag och bostadsrättsföreningar. Förkortningen SBAB står för Statens Bostadsfinansieringsaktiebolag. Det startade 1985 med att finansiera de statliga bostadslån som tidigare hade fått finansiering via statens budget. I början hade SBAB en särställning på bostadskreditmarknaden. 1986 avskaffade man de regleringar som fanns för bostadsobligationer. Det blev då fri konkurrens på den svenska bostadsmarknaden. 1989 övertog SBAB även förvaltningen av de statliga bostadslånen som tidigare förvaltats av Boverket.

Ett större produktutbud

När valutaregleringen avskaffades etablerade sig SBAB på de stora internationella kreditmarknaderna i London och Tokyo. 2006 började de ge ut säkerställda obligationer genom ett dotterbolag. I april 2007 började SBAB även erbjuda sparande för privatpersoner, och 2009 även inlåning för företag och bostadsrättsföreningar. I slutet av 2009 ansökte SBAB hos Finansinspektionen att få tillstånd för att bedriva bankrörelse, vilket de också fick i slutet av 2010. 2010 lanserade SBAB privatlån, samt började erbjuda fonder. I slutet av 2014 ville SBAB gå tillbaka till att fokusera på det som är bolagets kärnaffärer – bolån och finansiering av bostäder. Man avbröt därför utvecklingen av banktjänster såsom kort- och betaltjänster samt avvecklade fonderbjudandet.

Femte största men vill bli större

SBAB är idag Sveriges femte största bank inom bolån och siktar på att bli ännu större. De har samarbetat med kända komiker på temat att boendeekonomi är jättekul och bland annat anordnat stor show på Globen. Idag har bolaget cirka 500 anställda, att jämföra med 4 vid starten 1985. 2016 köpte de upp bostadssajten Booli. SBAB ligger långt fram med att utveckla nya digitala tjänster. 1998 lanserade de möjligheten till låneansökan för privatkunder på webben, vilket snabbt utvecklades till att bli en allt viktigare försäljningskanal. SBAB lägger också som en av de första bankerna i Europa delar av sin IT-miljö i en Open Stack-baserad tjänst.