5 tips til en bedre økonomi

Skulle du gjerne hatt bedre kontroll på økonomien, og også spart litt mer? Svært mange styrer sitt forbruk etter hvor mye de har på kontoen til enhver tid. Når lønna kommer er det full fart og moro, men på slutten av måneden er det så vidt de klarer seg. Med et slikt forbruk har man heller ikke fokus på sparing, noe som kan være skummelt om det skulle dukke opp en uforutsett regning. Her er noen gode tips til hvordan du kan gi deg selv en litt bedre økonomi i hverdagen.

Lag et budsjett

Det er utrolig hvor mye det hjelper å få en oversikt over sine egne inntekter og utgifter. Sett derfor opp et oversiktlig budsjett, så ser du hvor mye du har å rutte med hver måned når alle regninger er betalt.

Spar fast og jevnt

Start en spareavtale som passer godt for deg. Det kan være lurt å ha fast sparing, slik at du ikke alltid belager deg på å spare det du har til overs hver måned. Man bruker gjerne det man har tilgjengelig, og hvis du for eksempel sparer litt hver gang du får lønn er det naturlig at forbruket ditt tilpasses deretter resten av måneden. Du kan også velge å spare litt hver gang du bruker kortet. Sjekk opp hvilke muligheter som finnes i banken din, og finn den sparemåten som passer best for deg.

Dropp unødvendige utgifter og planlegg dine innkjøp

De små tingene utgjør ofte mer enn man tror. Du kan faktisk spare mye ved å ta med matpakke hjemmefra til skolen eller jobben, isteden for å handle i kantina hver dag. Er du også en av de som alltid kjøper take-away kaffe kan du jo for eksempel vurdere å investere i en god termokopp. Det er også lurt å planlegge innkjøpene sine, slik at man unngår å kjøpe alt man ikke hadde tenkt når man går rundt i butikken. Skriv derfor alltid handleliste før du går i butikken. Og ikke minst – ikke gå i butikken sulten!

Bygg deg opp en bufferkonto

Med en bufferkonto kan du alltid føle deg trygg på at du har noe i bakhånd om det plutselig en dag skulle smelle. Brått dukker det opp en uforutsett regning, du får baksmell på skatten, eller vaskemaskinen streiker. Sett av en del av lønnen til sparing neste gang du før lønn. Gjør du dette de neste månedene, sitter du snart med en god bufferkonto.

Refinansier lånene

Har du tatt opp flere lån, og kjenner at det er mange regninger og tilbydere å forholde seg til? Da kan du sjekke mulighetene for refinansiering. Ved å refinansiere lån og kredittkortgjeld trenger du bare å forholde deg til én lånetilbyder og dermed også kun én regning. Det finnes mange banker som tilbyr en slik løsning, og det kan derfor være lurt å sammenligne de ulike før du velger hvilken du vil benytte deg av.

Comments (0)

Leave Comment