De beste sparetipsene

Opplever du gang på gang bunnskrapt konto like før lønnen kommer? Skulle du gjerne fått spart litt mer enn det du gjør i dag? Her er noen gode tips til hvordan du kan komme i gang!

Kutt de små lommetyvene

En kaffe her og en kaffe der. Har du tenkt på at hvis du kjøper en kaffe til 20 kroner hver dag, så utgjør dette over 7000 kroner i året? Bli flinkere til å ta med en termokopp med nytraktet kaffe hjemmefra, så er det mye penger å spare. Lag heller en god matpakke enn å kjøpe mat i kantina hver dag. Ved å gjøre klar mat kvelden før, trenger det heller ikke å gå ut over morgenrutinene dine.

Skriv handleliste og handle for flere dager i gangen

Ved å planlegge innkjøpene dine, unngår du sannsynligvis å kjøpe mange av de tingene du ikke hadde tenkt å kjøpe før du gikk inn i butikken. Det er også lurt å storhandle en eller to ganger i uka, fremfor å gå i butikken hver dag.

Bufferkonto

Prøv å bygg deg opp en god bufferkonto, slik at du alltid har noe stående på kontoen hvis det skulle gå helt galt. Bruk de neste 3 månedene til å sette av en tredjedel av lønnen din til denne kontoen, så sitter du snart med en bufferkonto på en månedslønn.

Lag budsjett

Prøv å få en oversikt over hva pengene dine går til, og hvor mye du faktisk kan klare deg med hver måned. Slik blir det lettere å sette av litt av lønnen til sparing, og du kan også se hvilke utgifter du kan kutte ned på. I mange nettbanker er faktisk utgiftene også allerede delt inn i kategorier, slik at du enkelt kan se hva du bruker pengene dine på. Bruk dette verktøyet til å få oversikt over din egen økonomi.

Sett av penger til sparing med en gang du får lønn 

Mange velger å spare det de har igjen når måneden er slutt, men det kan ofte være lurt å heller sette av penger til sparing med en gang du får lønn. Man bruker gjerne det man har tilgjengelig, og hvis man allerede har satt av penger til sparing i begynnelsen av måneden, er det stor sjanse for at forbruket ditt resten av måneden tilpasses deretter.

Nedbetal gjeld før du sparer

Hvis du har høyere rente på lånet ditt enn på sparekontoen, er det bedre å betale ned på gjelden enn å spare pengene. Hvis du for eksempel har et forbrukslån uten sikkerhet med høye renter, kan det dermed være lurt å betale ned dette så raskt som mulig.

Spar i fond

Med lave renter i banken, er det av mange anbefalt å spare i aksjefond. Her kan du velge blant ulike fond, både med lav og høy risiko. Snakk med banken din om hvilket fond de anbefaler for deg. Dette kommer an på hvor mye du har mulighet til og ønsker å spare, samt hvor høy risiko du vil ta. Du kan også lese mer om fondsparing hos ODIN sine hjemmesider.

Andre gode tips? 

Har du andre gode sparetips som har fungert for deg? Kommenter gjerne!

Comments (1)

  • Hilde Berntsen

    Takk for tips! Har også akkurat starte med fondsparing nå, og det blir spennende å se avkastningen av det. For meg har det fungert svært godt å aktivere automatisk sparing hver gang jeg bruker kortet. Det trekkes nemlig 10 kroner hver gang jeg bruker bankkortet mitt, som overføres til en annen konto. Dette er penger jeg ikke merker noe til, men plutselig står det noen ekstra tusen på bufferkontoen min 🙂

    Reply

Leave Comment