Den ultimate spareguiden 2017

La 2017 være et godt økonomisk år! Vi presenterer her den ultimate spareguiden, som skal hjelpe deg med å ta de nødvendige grep for å få orden på økonomien. Kanskje klarer du kun å implementere noen få av disse, men husk at alle små endringer hjelper. Ved å ha litt mer fokus på sparingen, kan du raskt merke at du får en tryggere økonomi, og at du dermed ikke trenger å bekymre deg like mye for uforutsette utgifter.

1) Ta med kaffe og matpakke hjemmefra

Det er overraskende mye å spare på å lage kaffen og matpakken selv. Har du tenkt på at en kaffe til 20 kroner dagen, utgjør i underkant av 5000 kroner i året? Et godt tips er derfor å helle investere i en god termokopp.

2) Fasttrekk på sparing hver gang lønnen kommer

Mange av oss har en tendens til å tilpasse forbruket vårt etter hvor mye vi har på kontoen til enhver tid. Hvis man da har planlagt å spare det man har igjen på slutten av måneden, ender man gjerne ofte opp med å ikke få spart noen ting. Et godt tips er derfor å sette et fasttrekk fra lønnskonto til sparekonto hver gang lønnen kommer. Slik merker man nemlig minimalt til trekket.

3) Kutt ut abonnementer du ikke bruker

Abonnerer du på aviser som ikke blir lest eller et treningssenter du ikke benytter? Dette er lommetyver som kan spare deg for mye penger. Ta en runde på alle de ulike abonnentene du har, og vurder nøye om du faktisk trenger de.

4) Bruk apper for å holde styr på privatøkonomien

Å få en god oversikt er nøkkelen til en god økonomi. I dag finnes det svært mange gode apper som hjelper deg med dette. Både nettbankenes egne apper, og andre apper med fokus på budsjetter o.l. Les mer om dette her.

5) Betal i lokal valuta når du reiser

Er du også en av de som ikke vet hva du skal svare når du står klar til å betale, og får spørsmål om du vil betale i norsk eller lokal valuta? Tommelfingerregelen er å alltid betale i lokal valuta, dette blir billigere. Velger du å betale i norske kroner, setter brukerstedet nemlig kursen for deg, og denne er alltid dårligere enn om Visa eller Mastercard gjør dette.

6) Spar i fond

Med lave renter, anbefaler de fleste banker å spare i fond. Du kan selv velge hvor høy risiko du ønsker, og dette kan også banken din hjelpe deg med å finne ut av. Du kan også lese mer om fondsparing og hvilke valgmuligheter som finnes på Odin sine nettsider.

7) Refinansier lån og kredittkortgjeld

Sitter du med mange smålån og kredittkortgjeld, kan det være svært lønnsomt å refinansiere disse. Refinansiering innebærer at du tar opp et nytt forbrukslån for å dekke alle smålån og gjeld du sitter på. Du kan da få en bedre rente, og du slipper også unna mange gebyrer.

8) Lag budsjett og følg det

Et av de mest elementære sparerådene er å lage et godt og realistisk budsjett. Slik er det lettere å vite hvor mye penger du faktisk har mulighet til å bruke på ulike ting i løpet av en måned, og det er også en trygghet for deg å se at det går rundt.

9) Bruk nettbanken som et verktøy

Få oversikt over hvor mye du faktisk bruker, for å lettere vite hvor du kan spare inn.

10) Alternativ transport til jobben

For noen er bilen helt essensiell for å komme seg til jobben. Tenk likevel gjennom om du kan vurdere andre transportalternativer. Kanskje kan du sykle eller gå i blant, eller er det gode muligheter for å komme seg dit med kollektivtransport? Et annet alternativ er å samkjøre med kolleger. Både billig og hyggelig!

11) Lag handleliste

Hvis man går i butikken uten å vite hva man skal ha, er det fort gjort at man handler mange ting man ikke hadde planlagt. Dette kan bli en dyr affære i lengden. Bli derfor flink til å skriv handleliste før du går, så er det større sjanse for at du kjøper det du faktisk trenger.

12) Storhandel fremfor butikken hver dag

Dette tipset henger mye sammen med det forrige. Mange turer i butikken fører gjerne til at man hver gang kjøper småting som man egentlig ikke trenger. Prøv å hovedsakelig holde handlingen til en eller to ganger i uken. Så kan du heller stikke innom å kjøpe småting som mangler hvis nødvendig.

13) Gå aldri sulten til matbutikken

Det er også lurt å ha spist godt før man går i matbutikken. Er man sulten har man en tendens til å kjøpe ting man bare får lyst på der og da, spesielt er godteri et faremoment her.

14) Sjekk at du har den beste strømavtalen

Det er fort gjort å bare benytte den strømavtalen man har, uten å gjøre research på om det finnes noe som er bedre og billigere. Det finnes flere nettsteder som gir deg forslag på gode strømleverandører basert på ditt forbruk. Sjekk for eksempel Forbrukernet.

15) Spar strøm

I tillegg til å ha den billigste strømmen, er det også lurt å være litt mer bevisst på å spare strøm i hverdagen. Vær flink til å alltid slå av lys når du ikke er i rommet, og dra alltid ut laderen og kaffetrakteren når de ikke er i bruk.

16) Betal regninger i tide

Er du sløv med å betale regningene i tide, kan det ende med inkasso og betalingsanmerkninger. Dette innebærer mange gebyrer som du fint kunne unngått hvis du betaler regningene i tide.

17) Lag egen utgiftskonto

Det kan være fint å få oversikt over hvor mye som skal brukes til faste utgifter, og hvor mye du kan bruke ellers i hverdagen. Derfor er det et godt tips å opprette en utgiftskonto, som alle faste utgifter trekkes fra. Hver gang du får lønn bør det automatisk overføres et beløp til denne kontoen, som dekker alle de faste utgiftene. På denne måten vet du at alt som er på brukskontoen er penger du fint kan bruke, uten at det går utover regninger som skal betales.

18) Velg e-faktura og avtalegiro fremfor å betale gebyr for papirregninger

Denne lille ekstrakostnaden er lett å overse, men mange leverandører tar faktisk en god del for å sende ut papirregninger. Å opprette e-faktura eller avtalegiro sparer deg både for penger og tid, ettersom du da ikke trenger å betale regningene manuelt.

19) Spar i BSU

Frem til du er 34 år kan du spare i BSU. Dette er en super måte å spare på, ettersom du både får gode renter og fratrekk på skatten. Du kan spare opptil 25.000 i året, og får fradrag på 20% av det du sparer. Du kan spare totalt 300.000 kroner på BSU.

20) Bruk kredittkort for å få rabatter

For noen er kredittkort fyfy, men faktisk så kan det i noen tilfeller være smart å benytte dette fremfor vanlige kort. Mange kredittkort tilbyr nemlig rabatter i ulike nettbanker.

21) Nedbetal gjeld før du sparer

Det er dyrt å ha forbrukslån som skal nedbetales. Fokuser på å betal ned disse før du sparer.

22) Betal ned det dyreste lånet først

Prioriter rekkefølgen på lånene dine. Studielån og boliglån har gjerne de laveste rentene, og er dermed mer gunstig å ha over tid. Forbrukslån og kredittkortgjeld er derimot svært mye dyrere, og disse burde derfor betales ned så raskt som mulig.

23) Handle på salg og tilbud

Vær flink med å følge med når det kommer tilbud på varer du trenger. Her er det mye å spare.

24) Ikke handle på salg hvis du egentlig ikke trenger det

Selv om vi anbefaler å handle på salg, så skal man likevel være forsiktig med å gjøre det hvis man ender opp med å handle ting man ikke bruker. Mange av oss har en tendens til å kjøpe ting kun fordi det er billig, også blir det liggende i skapet ubrukt. Da har man faktisk brukt mer penger enn nødvendig.

25) Unngå impulskjøp

Tenk gjennom før du handler. Trenger du det egentlig? Hvis du er i tvil, kan det ofte være lurt å holde av produktet, og heller komme tilbake å kjøpe det hvis du tenker på det en stund etterpå.

26) Buss fremfor taxi

Det er ofte en svært lettvint løsning å hoppe inn i en taxi. Spesielt hvis det er dårlig vær, eller man bare vil komme seg raskest mulig hjem. Har du en god forbindelse til der du bor, er det faktisk svært mye å spare på å bli flinkere til å ta bussen! En taxitur blir nesten alltid 2-300 kroner, mens bussen koster rundt 30.

27) Kjøp brukt

Man kan få utrolig mye fine ting brukt, og ofte ting som nesten ikke er brukt i det hele tatt. Sjekk Finn.no. Her finnes både mye til en billig penge, og ting som er helt gratis.

28) Samle forsikringene dine til et sted

Har du forsikringer hos ulike selskaper? Ofte kan man få gode rabatter hvis man har flere forsikringer et sted. Det er derfor lurt å sjekke opp om du har noen kroner å spare her.

29) Få ny takst på boligen

Er det lenge siden du har kjøpt bolig, så kan det være lurt å få en ny takst på denne. Har verdien på boligen økt, har du nemlig bedre sikkerhet for lånet ditt, og du kan forhandle deg frem til en bedre rente.

30) Spar penger på drivstoff ved å fylle til riktig tid

Vil du spare penger på drivstoff, er det best å ta turen innom bensinstasjonen søndager og mandag morgen. Dette er mange klar over, men det er faktisk også billig å fylle på torsdager.

31) Lag store middagsporsjoner

Dette tipset fungerer kanskje best for de som ikke har en hel familie å lage mat til. Hvis dere er en eller to som skal spise, så kan det være svært lønnsomt å lage store middager, og deretter fryse ned i enkeltposjoner.

32) Ha alltid med en vannflaske i sekken/veska

Det er dyrt å kjøpe vann på butikker og kiosker. Vær derfor flink til å alltid ha en vannflaske i veska, slik at du unngår denne utgiften, og alltid får i deg nok væske.

33) Innfør ukentlig forbruksfri dag

Det kan føles bra å ha en dag i uka hvor man ikke bruker penger i det hele tatt. Forsøk derfor å planlegg at en dag i uka trenger du ikke bruke penger på noe. Planlegger du godt, og storhandler, så kan dette være fullt mulig å få til.

34) Byttekveld

Noens brukte klær, kan fint bli noen andres nye! Mange har klær de ikke bruker kun fordi de ikke passer til dem. Samle venner til en hyggelig byttekveld, hvor alle tar med ting de ikke bruker.

35) Vær prisbevisst

Vær bevisst over prisene når du kjøper noe. Er det nok kvalitet for pengene? Når du er i matbutikken, ser du ordentlig på prisen, eller plukker du bare av vane? Det er lurt å sammenligne kilopriser, fremfor å bare se på stykkprisen.

36) Bruk biblioteket

Er du glad i å lese? Husk at du ikke alltid trenger å kjøpe alle bøkene. Selv om noen er fine å ha stående i bokhyllen, kan andre være bøker som kun blir lest en gang. Da kan det være lurt å sjekke utvalgte på biblioteket. Et annet alternativ er å vente til boken kommer i pocket-utgave før du kjøper, ettersom denne er en god del billigere.

37) Bil

Bil er en dyr utgift, men er selvfølgelig nødvendig for mange. Kanskje kan dere likevel vurdere om dere trenger flere enn en bil? Det finnes mange gode muligheter for leiebil, hvis det kun er i blant dere trenger den ekstra bilen. Sjekk for eksempel Leiebilguiden.

Har du noe å tilføye til listen?

Comments (0)

Leave Comment